A latin-amerikai országokban a 15. születésnap, az úgynevezett „quinceañera” egy nagyon fontos esemény a lányok életében. Ennek a szokásnak az eredete egészen az azték kultúra idejére nyúlik vissza, amikor is a 15. születésnapjukon a fiúk igazi harcosokká váltak, a 15. életévüket betöltött lányokra pedig a jövő harcosainak édesanyjaként tekintettek. A XVI-XVII. században Közép- és Dél-Amerikát gyarmatosító spanyol hódítók és felfedezők megérkezésével azonban sok minden megváltozott. A konkvisztádorok bármi áron el akarták tiltani az őslakosokat a pogány hagyományok gyakorlásától. Végül azonban rájöttek, hogy ebben a hagyományban semmi rossz nincs, így sikerült a szokást úgy átültetni a keresztény kultúrkörbe, hogy az eredeti rendeltetése sértetlenül megmaradt. Idővel a „quinceañera” jelentése a kislányból felnőtt nővé érést szimbolizálta, vagyis gyakorlatilag innentől kezdve a lányok eladósorba kerültek.

A „quinceañera” megünneplése eredetileg a társadalom felső osztályához tartozók kiváltsága volt, majd fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tett szert a társadalom szegényebb rétegei között is. A jeles esemény megünneplése a különböző latin-amerikai országokban igen változatos, de még családonként is mutat különbségeket. Ennek megfelelően néhányan óriási feneket kerítenek az eseménynek, nem sajnálva időt, pénzt és energiát, mások pedig lehetőségeikhez mérten szerényebben ünneplik meg. Számomra például az egyik legkedvesebb szokás az ünnepelt cipőjének cseréje, amikor is az apa ünnepélyes keretek között a lapos talpú cipőt magas sarkúra cseréli, szimbolizálva ezzel, hogy a kislányból felnőtt, fiatal nő lett.

A „quinceañera” ünnepség hagyományosan egy vallási szertartással, egy szentmisével kezdődik, ahol a szülinapos megkapja az áldást és ő maga pedig hálát ad a következő évért. Az ünnepelt gyönyörű, esküvői ruhának is beillő hercegnő-stílusú ruhába öltözve bevonul a templomba. A szülők és keresztszülők mellett 14 lány párjával együtt kíséri be őt a templomba, ahol kezdetét veszi a szertartás. A mise után egy közös étkezéssel és egy hatalmas táncos mulatsággal folytatódik az ünneplés családi és baráti körben. Az est fénypontja a „quinceañera” tánca: az első keringő, amely az édesapát illeti. Aztán a születésnapos és 14 párból álló „udvartartása” egy betanult, koreografált keringőt ad elő. A 15. párt maga az ünnepelt és annak udvarlója teszi ki. A számok szimbolikus jelentéssel bírnak: a 14 az eltelt évek számát jelöli, a 15 pedig értelemszerűen magát az aktuális életkort. Az eseményen résztvevő vendégek egy kis apró ajándékot is kapnak emlékbe a felejthetetlen élményen kívül.

Ahhoz, hogy a „quinceañera” megünneplése teljes és örömteli legyen, és ne változzon már az előkészületeknél rémálommá, még egy sor kiegészítőre is szükség van a gyönyörű báli ruhán kívül, mint például tiara fejdísz, virágcsokor, desszertasztal stb.

Keress minket, mi mindent elrendezünk és segítünk felejthetetlenné tenni a nagy napot.